Maandag 1 juli 2019

Dag 2:           Oloron-Saint-Marie – Lourdes            (115 km        3.000 hoogtemeters)

De 2e etappe door de Pyreneeën gaat  van Oloron-Saint-Marie naar Lourdes. Een etappe met een aantal uit de Tour bekende cols. De   Col de Marie-Blanque (1.035 m), Col d’Aubisque (1.709 m),  Col de Soulor (1.474 m) en de  Col de Borderes ( 1.156 m) staan op het programma.

We beginnen na 16 km, vanaf de plaats Escot,  met de klim van 9,5 km  naar de top van de Col de Marie-Blanque. Over deze afstand overbrug je 715 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 7.5 % met een maximale stijgingspercentage van 15%.

Na een mooie afdaling beginnen we in de plaats Laruns aan de lange klim naar de Col d’Aubisque.

De top van deze reus bereiken we na 62 km.  Vanaf Laruns is de Col d’Aubisque 19 km lang, met een hoogteverschil van 997 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is  8.6 %, waarbij er gedeelten zijn van meer dan 10%.

Na een korte afdaling en een korte klim bereiken we op km 72 de top van de Col de Soulor.  Vanaf de top van de Col de Soulor hebben we een mooie afdaling naar Arrens, voor het begin van de klim naar col de Borderes

De Col de Borderes is de laatste klim voor Lourdes.   Vanaf Arreens is de Col de Borderes 3.7 km lang. Over deze afstand overbrug je 252 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is  7 %. Na deze beklimmingen dalen we af naar Lourdes waar we overnachten in Hotel Alba,  een echt fietshotel.

De etappe is eventueel in te korten door de laatste col over te slaan.

Na het diner is het mogelijk om in het centrum van de stad Lourdes een processie bij te wonen.